13 Ocak 2011 Perşembe

Güzel Ada' m Kıbrıs...

Size ilk iş olarak vatanımı tanıtmak isterim.
, Akdeniz'de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,bir cennettir.Dili Türkçe 'dir ve Türk Milleti ,yaşar.(bilmeyenler için yazıyorum,çünkü bana çoğu zaman dilimiz ve milletimiz nedir diye sorular soruluyor )
  ve devamı için lütfen bu makaleyi okuyunuz..






.

Kıbrıs'ın tarih ve kültürü yeni yeni keşfediliyor 11.09.2008



Kıbrıs denince Türkiye’deki tatilcilerin aklına ilk olarak kumarhaneler gelirdi. Son zamanlarda kültür turlarının yoğunlaşmasına bağlı olarak, Kıbrıs artık fazla bilinmeyen yönleriyle de öne çıkmaya başladı. KKTC’nin 9 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu, dünyanın başka yerinde kolay kolay görülemeyecek orkideleri olduğu yeni yeni öğreniliyor.

Kıbrıs, bu özelliklerinin yanı sıra, havalimanlarının yurdışı bölümünden, harç pulu almadan, nüfus cüzdanıyla çıkılıp gezilebilmesinden dolayı da Türk tatilcilere cazip geliyor. Kıbrıs'a ayak basıldığında Batısında yer alan Güzelyurt'tan, haritanın o çıkıntılı yeri Doğu'daki Karpaz'a kadar, aceleye getirilmeden, keyfince gezilip görülecek onlarca tarihi ve kültürel mekanı bünyesinde barındırıyor.

Mart ayında bile ortalama 18 derece sıcaklığa erişen "Küçücük Ada tatilciye neler sunuyor?" diye merak edenlere; dalış, deniz, doğa, tarih, kültür, inanç ve sağlık turizmine yönelik birçok seçenek sunulduğunu anımsatmak isteriz. Gezi ayrıntılarına gelince…
Adada yetişen kuş türleri hakkında bilgileri St. Mamas’ın yanıbaşındaki Arkeloji ve Doğa Müzesi'nden alabilirsiniz. Lefke bölgesindeki Soli harebelerini gezerken sanki Aspendos'un küçük, şirin kopyasında dolaşıyormuş hissine kapılabilirsiniz.

Kral mezarları, St. Barnabas Arkeloji ve İkon Müzesi'ni de barındıran Gazi Mağusa'daki Salamis Harebeleri halen ayakta kalan bölümleriyle görülmeye değer. İzmir Efes'tekinin bir kopyası gibi olan Salamis Harabeleri'nin antik tiyatrosu da hâlâ dimdik ayakta! Kıbrıs'ın festivaller ülkesi haline gelmesi Salamis Antik Tiyotrosunun iş yükünü arttırıyor. Burası çeşitli konserlere ev sahipliği yapıyor. Shakespeare'in ünlü Othello oyununu yazdığı kale, 11 burcu olan kent surları, Lala Mustafa Paşa Camii, ve vatan şairi Namık Kemal'in sürgündeyken yaşadığı dünün zindanı günümüzün müzesini görülmeye değer yerlerden sadece birkaçı…

Girne Kalesi ve Müzesi’ni gezmek biraz yorucu olabilir. Ancak, gezide görecekleriniz yorgunluğunuzu azaltmaya yetecektir. Girne'de göreceğiniz Bellapais'in ilginç bir öyküsü var. Burası bazılarına göre barış, bazılarına ise beylerbeyi sarayı olarak biliniyor. Gotik tarzda inşa edilen Bellapais’in ilk sakinleri, Salahaddin Eyyübi’nin İsrail’i işgali sırasında göç eden Augustinian rahipleri olmuş. Manastırın yanındaki kafe-restoranda yorgunluk çayınızı içerken manzaranın keyfini çıkarmayı unutmayın.

Başkent Lefkoşa ve Lefke’de hem Osmanlı hem de Lüzinyan krallarından izlere rastlayabilirsiniz. Örneğin, Lefkoşa'daki Selimiye Camii, Lüzinyan kralları tarafından katedral olarak yaptırılmış. 1326'da yapımı tamamlanan caminin avlusu, elle işlenmiş mermer panelleriyle dikkat çekiyor. Camii, ikiz minareleriyle Doğu Latin ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Tipik bir Osmanlı bedestanı olarak 1572'de inşa edilen Büyük Han, ihtişamlı yapısının yanı sıra, turistik eşya satış merkezi olarak hizmet veriyor.

Dev deniz kaplumbağaları Caretta & Carettalar yumurta bırakmak için Kıbrıs sahillerine de uğruyor. Tatilinizi Mayıs-Ağustos aylarında yapıyorsanız ilginç doğa olayını gözlemleyebilirsiniz.
Ada, harnup (keçiboynuzu), okaliptüs, hurma, selvi, portakal gibi onlarca ağaç çeşidini barındırıyor. 300 yabani orkideden üçünü ise sadece Kıbrıs'ta görebilirsiniz. Hem bu orkideleri gözlemlemek hem de muhteşem bir manzara yakalamak istiyorsanız, denizden yaklaşık 300 metre yüksekteki Vuni Sarayı'nı mutlaka görmelisiniz!

Kıbrısta ne yenir?
Tatil, şüphesiz gezme-keşfetme eylemlerinin en iyi gerçekleştirildiği anları kapsıyor. Gidilen yerin yöresel mutfağını keşfetmek de bu eylemin ayrılmaz bir parçası. Kıbrıs mutfağı bu açıdan da zengin örneklere sahip. Örnek olarak, balık, hellim peyniri ve zeytinyağlıların bol çeşitlerini sayabiliriz.
Kıbrıs'ın bir çeşit yaban patatesten yapılan Kolakas'ı denemeye değer. Görünümü ıspanağa, tadı ise mayhoş Molohiya’yı deneyeceğiniz masanızın humus ve gabbar (kapari) türü mezelerle donatılmış olması sizi şaşırtmasın. Bu arada tadı ile adı arasına hiçbir ilgi bulunmayan şeftali kebabını da mutlaka tatmalısınız.

Görmeden gelmeyin
Bellapais Manastırı, St. Hillarion Kalesi, St. Barnabas Arkeloji ve İkon Müzesi,
Salamis Harebeleri, Magusa Kalesi, Lala Mustafa Paşa Camii, Namık Kemal Zindanı, Girne Kalesi, Selimiye Camii, Büyük Han, Mevlevi Tekkesi, Girne Kapısı, Hz. Ömer Tekkesi, Othello Kulesi, Soli Harabeleri, Vuni Sarayı ve Kantara Kalesi.
Kerem KÖFTEOĞLU (TUYED Başkanı
http://kibris.com.tr/makale.asp?makale=1

teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder